Novogodišnja dečja predstava

Besede starog cara Mraza

– Monodrama –

 

Scenario za interaktivnu mini Novogodišnju predstavu na improvizovanoj sceni

(sa dodelom paketića)

(preporučujemo firmama i organizacijama)


ULOGE:
1. Deda Mraz (Stari car Mraz), protagonista / aktivna uloga
2. Starija publika (uglavnom roditelji)/pasivna uloga i
3. Dete // deca – Nisu svesni da imaju aktivnu ulogu.


 

AUTOR I IZVOĐAČ:
Miroslav Bronzić kao Deda Mraz

SCENOGRAFIJA: Organizator (domaćin) nije u obavezi da naročito vodi računa o scenografiji. Međutim, ipak povedite računa o tome kako će deca videti Deda Mraza. Zamislite kako će sve to izgledati iz perspektive dece kao gledalaca. Često se organizatori, iz najbolje namere, potrude da nabave fotelju za Deda Mraza  koji postave na uzdignut podest / binu (valjda da bi deca bolje videla) a ona bude toliko niska i zavaljena da Deda Mrazova kolena štrče u prvom planu, a lice u drugom 🙂
Bolja je, u takvom slučaju, najobičnija stolica ali nemojte baš da bude ona kancelarijska, na točkiće. To je druga krajnost zvana nemar.

Dakle, po mogućnosti, glavnog junaka smestiti ispred lepo okićene jelke. Stolicu, sofu ili fotelju za Deda Mraza na „scenu“ možete da postavite i naknadno, pošto Deda Mraz uđe u kuću / salu, kako bi sve delovalo spontano.

U improvizovanim uslovima, scenografuju kompenzukemo izuzetno bogatom kostimografijom koja je Deda Mrazova „briga“.

KOSTIMOGRAFIJA: Deda Mrazov kostim je izuzetno raskošan, lep, svečan i bogat. Sastoji se od ukupno četiri sloja: Spoljašnjeg, središnjeg i unutrašnjeg (+ jedan međusloj) koje će on postepeno otkrivati tokom predstave svlačeći i oblačeći gornje delove (čas mu je vruće pa se raskomoti tako što skine bundu, pa mu je ladno pa se ogrne ogrtačem….

„Prvi /spoljašnji sloj“ podrazumeva izgled monarha (cara)sa dugačkim plaštom (šinjelom) i žezlom u rukama (bez džaka sa poklonima).
Ovaj ceremonijalni sloj Deda Mrazovog kostima se koristi za vreme uvoda, dok je Deda Mraz još u stojećem stavu, tokom uvodnih obraćanja publici i predstavljanja.

„Međusloj / drugi sloj“ je manji priručni pelerinski ogrtač koji je s jedne strane tamnozelen sa ukrasnim trakama boje starog zlata, a s druge od belog krzna. Deda Mraz ga nosi ispod plašta tako da kad skine dugački plašt-ogrtač ostaje u belo-krznenoj verziji drugog ogrtača koji unekoliko skriva njegovu svečanu kraljevsku bundu.

„Treći /središnji sloj“ kostima je najbliži klasičnom kostimu Deda Mraza, a podrazumeva Dedamrazovsku bundu sa širokim crnim opasačem i džak/džakove sa poklonima.
Ovaj sloj kostima je takođe bogat i raskošan ali Deda Mraz u njemu više liči na Deda Mraza nego na cara iako i dalje ima carska obeležja poput epoleta, naramenica, činova, znački, akselbendera  i agiljeta.

„Četvrti/ unutrašnji sloj“ Deda Mrazovog kostima podrazumeva raskomoćenog Deda Mraza (pošto je skinuo i šinjel, ogrtač i bundu) te ostao u svečanoj beloj košulji sa čipkom na rukavima (na rukama ima bele rukavice) a preko košulje svečano crveno prsluče od škotskog tartana. I dalje je izuzetno „dedamrazolik“ ali je u „kućnoj varijanti“.

Naknadno, kad mu nazebu krsta, ogrnuće se tamno-zelenom verzijom manjeg ogrtača.

„Promene“ kostima imaju svrhu da doprinesu dinamici, bogatstvu i fotogeničnosti predstave. Ovo drži pažnju gledalaca obzirom na mnoštvo detalja kojima obiluje svaki sloj Deda Mrazovog kostima.

Osim elemenata koji čine njegovu odeću,  na sceni koristi još mnoštvo galanterije i aksesoara koji doprinose fantastičnoj vizuelizaciji predstave i  na taj način „kompenzuju“ nedostatak scenografije.

Deda Mraz ima čak troje različite naočare + lupu koje će koristiti u raznim prigodnim momentima svog nastupa. Ima i ručno zvono ali i zvečku od praporaca, medenicu glavnog irvasa Rudolfa te malu metalnu trubu kojom priziva svoje irvase. U ruci, prilikom ulaska nosi fenjer koji će sve vreme biti deo dekoracije na pozornici, isto kao i veliki čarobnjački štap (žezlo). U jednom od svojih džakova (onom koji se razlikuje od ostalih i u kom nisu pokloni za decu) imaće čak i vintage stoni telefon sa brojčanikom preko koga će razgovarati sa vilenjakom Perom i starinski radio aparat sa kog će puštati muziku  uz koju će pevati zajedno sa decom. Na remenu/opasaču koji mu drži pantalone okačeno je „trista čuda“ uključujući i dva mala džačeta sa bombonama (slatkim za dobru i ugljenim za zločestu decu), set retro ključeva od radionica za izradu igračaka na Severnom polu, čarobni prah, kompas, stari dvogled, durbin, starinsku mapu sveta… sav taj „aksesoar“ će Deda Mraz koristiti kako bi vizuelno artikulisao svoje besede.

Trajanje performansa / predstave: okvirno 40 – 45 minuta.

Uzrast i veličina publike (brojno stanje) su dva izuzetno važna faktora koja ovu, okvirno četrdesetominutnu, predstavu mogu produžiti za čak pola sata ili je skratiti na minimalnih pola sata. (u ovo vreme ne ulazi deljenje poklona. Ono tek sledi ali ni to nije tek podela već podrazumeva usputnu animaciju.).
Inače, predstave za decu ne bi trebale da traju duže od 45 minuta jer se tako meri njihova koncentracija (jedan školski čas koji toliko i traje jer su psiholozi tako procenili).

Scenario:

(Siže)

SPOLJA:
Čuje se zvuk zvončića i praporaca nakon čega 
sledi Deda Mrazovo „Ho Ho hooo“
Ukućani (ukoliko je kućna varijanta) 
ili roditelji (ukoliko je predstava u firmi 
ili u javnom prostoru) su iznenađeni. 

Gestikulacijom i verbalno izražavaju čuđenje. 
Pitaju se šta je ovo?! / Ko je to...?
Deca zaključjuju:
Deda Mraz!!!
U slučaju kućne varijante: 
U kući nastaje metež i pometnja. 
Dogovaraju se ko će da otvori vrata. 
Mama (ili bilo koji ženski lik) 
rukama popravlja frizuru, 
površno pospremaju svakidašnji 
kućni haos i svi zajedno idu ka 
vratima da ih otvore nenajavljenom gostu.
U slučaju varijante u firmi: 
Roditelji, na sličan način obraćajući 
se svojoj deci, pojačavaju uzbuđenje 
i ushićenje.

U MEĐUVREMENU –
Čuje se zvuk zvončića i praporaca. 
Uzvicoma „Ho! Ho! Hoooo!“ 
i pitanjem upućenom domaćinu 
„Ima li u ovoj kući dobre dece?!“ 
Deda Mraz u auditivnom smislu uvodi 
publiku u priču.
Najzad se Deda Mraz pojavljuje 
na vratima i prisutan je u prostoru.
Vizuelno, to je veoma neobičan 
Deda Mraz u Dedamrazovsko-kraljevskoj 
odori sa dugačkim plaštom 
i žezlom u rukama. 
Liči na kralja i na Deda Mraza istovremeno.
Očekivani su, u tom trenutku, graja, 
buka i metež koju će Deda Mraz 
na kratko podstaći, a potom umiriti.
- „Jesu li sva ova deca bila dobra“ 
– upitaće

- Očekivana reakcija roditelja i dece…

***
Nastavak scenarija je cenzurisan.

Razumećete zašto je nastavak  izbrisan (izbačen, cenzurisan) iako on predstavlja njegov suštinski i najbitniji deo.

Ovo je naš biznis a svaki biznis ima svoje poslovne tajne koje ne publikuje javno, konkurenciji pred oči. U svakom slučaju, dali smo vam i više nego dovoljno imputa (tajnih sastojaka) na osnovu kojih ćete moći da procenite kvalitet i da osetite duh predstave. Najzad, niti jedna druga predstava koja se nudi na domaćem i drugim tržištima nema ovoliki opis, Uglavnom se sve svede na par šturih rečenica.

Na koji još način možete da steknete sliku o stilu i načinu pripovedanja našeg Deda Mraza?
– Klikom na ovaj link preuzmite ilustrovanu knjigu o Deda Mrazovim irvasima koju je oslikao i napisao „Stari car Mraz“ tj. autor scenarija i glumac, Miroslav Bronzić

Interaktivnost predstave

Nadalje, Deda Mraz nastupa po opštem scenariju za nastup Deda Mrazeva koji je poznat samo njemu (improvizuje).

Ova „improvizacija“ služi za „kalibrisanje“ publike. Deda Mraz ih podstiče na interakciju, dozvoljava im da postavljaju pitanja i odgovara na njih. Procenjuje prosečan uzrast ciljane publike (dece) te nivo njihove zainteresovanosti. Podstiče ih na reakciju i u slučaju potrebe podiže nivo zainteresovanosti ali i spušta nivo uzbuđenja kako bi stvorio uslove za besede (priče) koje su jako važan element Deda Mrazovog nastupa.

U slučaju da je interaktivnost dece na poželjnom nivou, a tok joj se kreće u pozitivnom pravcu, Deda Mraz će u korist iste skratiti svoje besede kako bi što više komunicirao sa publikom.

Podstiče decu na razgovor. Priča kratke priče i anegdote iz Deda Mrazovog sela, o vilenjacima, Baba Mrazici, irvasima, svojim iskustvima sa raznom decom, zgodama i nezgodama koje su ga snašle na putu do odredišta… Sve su to kratke priče koje inspirišu decu da postavljaju pitanja.

Iako su i ovo, najzad, Deda Mrazove besede, one su kraća forma i uvod glavnoj besedi koja opravdava naslov predstave i Deda Mrazov outfit u „royal“ stilu.

U dalekoj carevini Nordiji

Naslov glavnog komada je „U dalekoj carevini Nordiji“, a priča je to o Severnom ledenom carstvu koje čine zemlje Laponija, Skandija, Karelija, Sibirija, Alaska i Grenlandija, a u čijem sastavu se nalazi i sam Severni pol.

Ovaj komad zaistinski ima formu drame koja opisuje događaje i anegdote iz života u Deda Mrazovom carstvu kojim on caruje.

Deda Mraz na vrlo specifičan i zanimljiv način pripoveda o događajima i likovima između kojih postoji borba dveju suprotnosti (dobra i zla), konflikti i sukobi.

Pošto Deda Mraz, u ekspoziciji, dočara razloge konflikta i zapetlja čvor, tok priče će svoj vrhunac dostići u peripetiji, posle čega sledi rasplet i rešenje konflikta uz, logično, srećan kraj.

A o čemu tačno zbori ovaj mudri starac, eeee, to je tajna i iznenađenje čak i za naručioca-organizatora 🙂

Ne otkrivamo kompletan scenario jer Deda Mraz na licu mesta odlučuje (u zavisnosti od prosečne starosti dece i veličine grupe) hoće li pričati više kraćih, a međusobno povezanih priča ili će se fokusirati na samo jednu „dugometražnu“. Tek nagovestimo, biće priče o irvasima, vilenjacima, patuljcima, Baba Mrazici i njenim mačićima i pilićima, zločestom gnomu Crnobradom (antagonista), smotanom patuljku Đuri (dežurni krivac), lenjim riđobradim Glišama iz Mačkovog sela, Crnom Petru, smešnom pronalazaču Čuperku koji smišlja kojekakve smešne bespotrepštine, robotskim pomagačima koji rade na veštaču intelogenciju ali su pobrljavili pa napravili tonu čudnih iračaka… Deda Mrazovim besedama nikad kraja, a kraj biva kad mu se publika, zahvaljujuć’ pundravcima, uzvrpolji od nestrpljenja 🙂

NEOPHODNO OBEZBEDITI:
1. Poklone za svu prisutnu decu.
Napomena: Važno je da Deda Mraz u svom džaku ima poklone ZA SVU prisutnu decu (a ako je poklona mnogo za jedan džak, obavestiti Deda Mraza unapred, kako bi poneo dovoljno džakova).

2. Uslove za održavanje predstave (očekuje se od organizatora i roditelja), a to podrazumeva mir i tišinu u prostoru kada su u pitanju odrasli. Isključiti glasnu muziku i prekinuti sve aktivnosti roditelja koji trebaju da se pridruže svojoj deci u publici, koncentrišu ih, bodre i na taj način učestvuju u predstavi.

NAPOMANA ORGANIZATORU: Prethodno upozoriti roditelje na njihovu obavezu u predstavi obzirom da će predstava doživeti fijasko i debakl ukoliko se roditelji ne umire i nastave da se međusobno druže tokom predstave. Ovo je realan problem sa kojim se organizatori tj. vi i Deda Mraz susreću u praksi. Ne zanemarite ga!

VAŽNO! Deda Mraz jeste animator ali glumac a ne vaspitač. On ne čuva decu već glumi. Nije dopušteno da se tokom predstave deca ostavljaju bez nadzora roditelja.

3. Redara (to je obično organizator, domaćin ili neko autoritativno lice ako je u pitanju firma (najbolje direktor)). Posao redara je da neutrališe odrasle persone iz publike koji, možda i nesvesni da to čine, miniraju Deda Mraza prekidajući ga neumesnim šalama (koje su često za odrasle) i sl. Redar će diskretno zamoliti takve ljude da se stišaju i upristoje. Posao redara nije da umiruje decu. Za njih su tu roditelji kao i Deda Mraz koji ima svoje neprimetno-diskretne metode da smiri najmlađu publiku.
U praksi, redar najčešće nema nikakvog posla ali u publici koja broji više od 40 ljudi, može da se nađe jedan galamdžija.

Za pojedinosti i naručivanje je najbolje da kontaktirate direktno izvođača, Miroslava Bronzića, na telefon 063370427